Η Μυθολογία είναι ο προθάλαμος της Ιστορίας
Τό εὐφημεῖν ἀεί εἰς ἀγαθόν ἄγει.


«Τι εστί Θεός; Άνθρωπος αθάνατος. Τι δε Άνθρωπος; Θεός θνητός.».
Ηράκλειτος

Σελίδες

Γλώσσα και Ελευθερία -(Ποιοί; πρότειναν την αντικατάσταση του Ελληνικού Αλφαβήτου από το Λατινικό; )

Ως Έλληνες γνωρίζουμε άριστα ότι «λαός χωρίς τη μητρική του γλώσσα είναι λαός χωρίς ταυτότητα». Ξέρουμε ακόμα πως κανένας λαός με την ελεύθερη βούλησή του δεν επιδίωξε την εξαφάνισή της ή τη νόθευσή της. ΄Αλλωστε, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραφε: «Μήγαρις έχω τίποτε άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;». Γιατί, απλούστατα, είναι άρρηκτα συνδεμένες οι έννοιες Ελευθερία και Γλώσσα.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τις αγχόνες, τις ξιφολόγχες και τα θηριοτροφεία της υποκλίθηκε μπροστά στην Ελληνική Γλώσσα και το Ελληνικό Πνεύμα. Κι όμως, εμφανίστηκαν προ 2ετίας κάποιοι, οι οποίοι με ύπουλο και σκοταδιστικό τρόπο πρότειναν την αντικατάσταση του Ελληνικού Αλφαβήτου από το Λατινικό. Κι όταν είναι γνωστή απ’ τον 15ο αιώνα η ρήση του Μαρτίνου Λούθηρου:

«Μη ζητάς στα Λατινικά πώς θα γράψεις καλά Γερμανικά. Ρώτα τη μάνα σου στο σπίτι, τα παιδιά στους δρόμους, τους ανθρώπους του λαού στην αγορά. Κοίταξέ τους στο στόμα πώς μιλάνε και έτσι γράφε».
Η γενική συνέλευση των μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών εξέδωσε ψήφισμα τον Μάρτιο του 2000 για την υπεράσπιση της Ελληνικής Γλώσσας από τους εγχώριους και ξένους, θελητούς ή αθέλητους, εχθρούς της. Λίγο καιρό αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη 40 μελών της Ακαδημίας Αθηνών κατά του εκλατινισμού της Ελληνικής Γλώσσας. Αναφέρουν:

«Όπως και επί Ενετών, όταν αυτοί στα μέρη που κυριαρχούσαν, προσπάθησαν να αντικαταστήσουν στα ελληνικά κείμενα τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες ν’ αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων».
«Η γλώσσα του Ομήρου και η εποχή μας» ήταν πρόσφατα (13/6/2002) το θέμα δημόσιας συζήτησης στην Παλαιά Βουλή που οργάνωσε το σωματείο για τη διάδοση και προαγωγή του Ελληνικού Λόγου, στο πλαίσιο των κινδύνων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική Γλώσσα. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής τάχθηκαν υπέρ της προστασίας της Ελληνικής Γλώσσας από κάθε εγχώριο ή ξενικό κίνδυνο.
Η άθλια προσπάθεια εκλατινισμού της Ελληνικής Γλώσσας εκδηλώνεται τη στιγμή που ακόμα και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε συνεργασία με την εταιρία APPLE, δημιούργησαν από τον Μάρτιο του 2001 σύστημα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, που προορίζεται αρχικά για τους ισπανόφωνους κι αγγλόφωνους πληθυσμούς. Παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του CNN και της APPLE:

«Η Ελληνική Γλώσσα είναι το πολύτιμο εργαλείο που χρειάζεται η σύγχρονη κοινωνία για ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητάς της, να εισαγάγει νέες ιδέες και να της προσφέρει γνώσεις περισσότερες από ό,τι ο άνθρωπος μπορούσε ώς τώρα να ανακαλύψει».

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας συγκέντρωσε τα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων και τα εξέδωσε σε δίσκους («CD») για Η/Υ με τίτλο «Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας», στους οποίους έχουν καταχωρηθεί 8.000.000 λέξεις και 78.000.000 ελληνικοί λεκτικοί τύποι. Σημειώστε, ότι η Αγγλική αποτελείται μόνον από 480.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.
 Δημήτρης Χαλιβελάκης

«ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΒΡΑΔΥΝΗ»:   17/8/2002                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου